marți, 5 iunie 2012

Ne cunoastem drepturile ?

Spun de la inceput ca sunt cateva probleme cu drepturile noastre. Cel putin 4.

1.Nu stim ce drepturi avem si nu cunoastem legile.
Acest fapt ne face vulnerabili in fata abuzurilor iar reactiile noastre pot fi de multe ori la limita legii.
Un exemplu este aici
http://stirileprotv.ro/stiri/social/romanii-sunt-resemnati-nu-reclama-produsele-defecte-ori-serviciile-de-proasta-calitate-cumparate.html

2.Atunci cand ne cunoastem "din auzite" drepturile avem tendinta sa abuzam de drepturile noastre.
Cea mai buna parabola este situatia de la restaurant cand, de cele mai multe ori, pentru cateva minute ne consideram "stapanul" ( clientul nostru stapanul nostru ) personalului.
Nu este asa. Nici macar nu ar trebui sa gandim asa.

3. Nu suntem protejati in nici un fel atunci cand se intampla cu adevarat abuzuri.
Legile sunt strambe, greu aplicabile.
In cazul prezentat la punctul 1, cei mai multi accepta abuzurile pentru ca isi imagineaza ca procedurile sunt greoaie, se expun represaliilor, dureaza mai mult timp decat face.


4. Informatiile cu privire la cine te poate ajuta cand drepturile iti sunt incalcate sau vrei sa afli daca drepturile iti sunt incalcate sunt "bine ascunse" si greu accesibile. De multe ori nici avocatii tai nu cunosc institutiile care ar trebui sa gestioneze anumite situatii.


5. Pestele de la cap se impute. Daca am invatat ceva in ultimii ani, acesta este faptul ca incepand cu Constitutia , legile Romaniei (sub care se afla un intreg sistem de reguli, norme de aplicare, etc. ce de multe ori altereaza complet sensul legiilor ) sunt prost si lacunar scrise. Constitutia ne garanteaza dreptul la munca, la sanatate, etc etc....dar in fapt ea nu se aplica.
In umbra acestui sistem legislativ se construieste un sistem socio-politic bolnav si corupt care favorizeza furtul, nepotismul si incompetenta.Fiecare "se descurca" insa intr-un fel sau altul, traind cu iluzia ca asta e capitalismul ( fapt total neadevarat ).

Romania este tara tuturor posibilitatilor.


Cine ar avea interesul sa schimbe ceva ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu